ΔΙΑΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΕΝΕΣΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ.
Το δέρμα αποτελείται από 3 κύριες στιβάδες. Την επιδερμίδα με τα κερατινοκύτταρά της, το χόριο που είναι υπεύθυνο για την στήριξη και την ελαστικότητα του δερματικού ιστού και το υποδόριο που αποτελεί τη αποθήκη του λίπους.
Στο χόριο τα πρωταγωνιστικά κύτταρα ονομάζονται ινοβλάστες, παράγουν τις πρωτεΐνες κολλαγόνο και ελαστίνη, που είναι τα κύρια δομικά υλικά του δέρματος και καλύπτουν τον διακυτταρικό χώρο μεταξύ των ινοβλαστών. Ο χώρος αυτός ονομάζεται θεμέλια ουσία και απαρτίζεται και από άλλα μόρια, όπως το υαλουρονικό οξύ, που με την σειρά του συγκρατεί μόρια νερού, εξασφαλίζοντας το ιδανικό περιβάλλον για την λειτουργία των δερματικών κυττάρων.
Στο νεανικό δέρμα, οι ινοβλάστες διατηρούν την σφριγηλότητα και το πάχος του ιστού μέσω της κατανομής του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που στηρίζουν τον ιστό ομοιάζοντας με πλέγμα από καλάθι. Στο γηρασμένο όμως δέρμα, η μειωμένη δραστηριότητα των ινοβλαστών οδηγεί σε κατακερματισμό και αποδιοργάνωση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα την χαλάρωση και την λέπτυνση της δερματικής στιβάδας, διαδικασία που αρχίζει σταδιακά ήδη από την ηλικία των 25 ετών.
Οι περισσότερες θεραπείες αντιγήρανσης στοχεύουν στην διέγερση των ινοβλαστών, είτε μέσω καταστροφής της θεμέλιας ουσίας προκειμένου να κινητοποιηθούν οι ινοβλάστες για την παραγωγή νέας (π.χ. με laser, microneedling, δερμοαπόξεση, peeling), είτε με απευθείας διέγερση των ινοβλαστών, όπως στις μεσοθεραπείες. Εκεί ενίονται στο επίπεδο του χορίου ουσίες ικανές να ευεργετήσουν το διαταραγμένο πλέγμα του κολλαγόνου.
Το κολλαγόνο βόειας προέλευσης αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως υλικό για εμφυτεύματα, όμως δεν ήταν τόσο βιολογικά αδρανές και γρήγορα παραγκωνίστηκε από το υαλουρονικό οξύ που ήταν περισσότερο ανεκτό και ασφαλές. Σήμερα, επανέρχεται ως μεσοθεραπευτικό πλέον υλικό, ενώ ο εξελιγμένος τρόπος παραγωγής και προέλευσής του το κάνουν πλήρως βιοσυμβατό και ακίνδυνο για ανθρώπινη χρήση.
Το κολλαγόνο δεν είναι μόνο ένα δομικό στοιχείο του δέρματος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα προϊόν και διεγέρτη των ινοβλαστών. Ενίοντας λοιπόν κολλαγόνο στο επίπεδο του χορίου, όχι μόνο ενισχύουμε την θεμέλια ουσία, αλλά ευοδώνουμε και την παραγωγή αυτόχθονου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες. Επιπλέον, το κολλαγόνο έχει την δυνατότητα να συγκρατεί νερό, όπως και το υαλουρονικό οξύ, κάνοντας μία βαθιά ενυδάτωση που ευεργετεί όλες τις στιβάδες του δέρματος. Σε αντίθεση όμως με το υαλουρονικό οξύ, που αποδομείται μερικές βδομάδες μετά την τοποθέτησή του, το κολλαγόνο έχει κύκλο ζωής άνω των 3 μηνών, οπότε και η ενυδάτωση που προσφέρει είναι περισσότερο μακροπρόθεσμη. Με ένα μόνο υλικό επιτυγχάνεται ενίσχυση, διέγερση και ενυδάτωση, κάτι που μέχρι τώρα απαιτούσε συνδυασμό θεραπειών.
Το ενέσιμο κολλαγόνο μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με όλες τις άλλες επεμβατικές μεθόδους που αναφέρθηκαν. Νεότερα στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες του υλικού αποκαλύπτουν την αντιοξειδωτική του δράση, τη δράση του κατά των ουλών, ακόμα και την χρήση του στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων.