Τα πολλά πρόσωπα της ακμής των ενηλίκων

Η ακμή, αν και είναι πάθηση συνυφασμένη με την εφηβική ηλικία, παρατηρείται αρκετά συχνά σε ενηλίκους.

Τα πολλά πρόσωπα της ακμής των ενηλίκων

October 18, 2015 by Angela Brawn
Depositphotos_25034653_XL-1200x800.jpg

Η ακμή, αν και είναι πάθηση συνυφασμένη με την εφηβική ηλικία, παρατηρείται αρκετά συχνά σε ενηλίκους, σε ηλικίες 20 με 40 ετών. Η ακμή των ενηλίκων είναι νόσος πολυπαραγοντική και γι’ αυτό, ορισμένες φορές, δύσκολη στη θεραπεία της. Η σωστή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και η διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας αποτελούν το κλειδί στην αντιμετώπισή της.

Το ορμονικό προφίλ του ασθενούς παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και στην πορεία της νόσου, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ορμονών και ο υπέρηχος ωοθηκών, ιδίως εάν συνυπάρχει δασυτριχισμός ή/και διαταραχές του εμμηνορρησιακού κύκλου.

Επιπλέον, η ενήλικος ακμή αποτελεί εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου (μεταβολική διαταραχή που περιλαμβάνει παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.). Παράλληλα, η διατροφή του ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την βαρύτητα της ακμής, κυρίως ως προς την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και την λήψη γαλακτοκομικών.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά επιβαρύνει το πρόβλημα, καθώς η καθημερινή χρήση καλλυντικών προϊόντων, η λανθασμένη επιλογή καλλυντικών, οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας, αλλά και το έντονο stress, δρουν συχνά καταλυτικά στην εμφάνιση της ενηλίκου ακμής. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις, όπως η ροδόχρους νόσος, η θυλακίτιδα μικροβιακής ή μυκητιασικής αιτιολογίας κ.α.

Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, τόσο με τοπικά σκευάσματα, όσο και με συστηματικά φάρμακα και συμπληρωματικά καθαρισμοί προσώπου, ειδικά peeling, φωτοδυναμική θεραπεία ή laser.Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ακμή των ενηλίκων είναι μία χρόνια πάθηση που χρειάζεται καλό ιστορικό και διερεύνηση, επιμονή στη θεραπεία και συνεργασία με τον δερματολόγο.